Bygelbh kan man spåra från 1893. 1893 lämnades det in en förfrågan på patent på bh med skenor av Marie Tucek (Marie Tucek´s "Breast Supporter") Då såg den inte ut som den gör idag. Redan på 1930-talet började man sälja
bh med bygel men först på 50-talet blev det en ordentlig spridning i hela världen.
Idag är det över 70% av oss kvinnor som köper en bh med bygel.

En bygelbh innehåller metallskenor (plastskenor) som har till avsikt att stödja och lyfta bysten. En bygel hjälper även till att forma och sära på en byst. Den avlastar upp till 50% på din rygg, framförallt om du har en stor och tung byst.

Men det finns ingen bh typ som kan vara så förrädisk eller hjälpande. När du har en bygelbh som är i rätt storlek är den riktigt avlastande och du känner inte av bygeln. Men om den därinom är i fel storlek och cupan är för liten, då kommer skenorna skava och skära in i huden och det är både irriterande och gör otroligt ont.

 
 

En bygelbh är uppbyggd med två stycken halvcirkulära bågar som sitter i varje cupa. Den ska stärka sig från mitten av bh:n och upp till fästet för axelbandet på utsidan brödkorgen. Gör den det så sitter den riktigt.
Det man ska tänka på när det gäller bh med bygel är att inte tvätta den utan en cylinderformad tvättpåse. Annars finns risken att tyget nöts sönder och bygeln sticker ut. Bygeln kan även brytas om den inte ligger i en cylinderformad tvättpåse. Händer något av detta så är den bh:n kass.

 

 
Viktigt att tänka på är att kvinnor som ammar ska inte använda en bh med byglar. Då det kan orsaka mjölkstockning. Ammar du ska du välja en riktig amningsbehå utan byglar, tills du har ammat färdigt.

 

Kommentera

Publiceras ej